Zoeken
  • Els

Bescherm jezelf met een pallet aan kleuren

"Antioxidanten" zijn verbindingen die de vernietigende kettingreactie veroorzaakt door vrije radicalen -moleculen die DNA, celmembranen en andere delen van cellen beschadigen- kunnen tegengaan. Omdat vrije radicalen elektronen missen, stelen ze elektronen van andere moleculen en beschadigen daardoor die moleculen in dat proces. Antioxidanten neutraliseren vrije radicalen door enkele van hun eigen elektronen af te geven aan vrije radicalen. Bij het maken van dit “offer” schakelen ze meteen ook de vrije radicalen uit. Dit verbreekt de kettingreactie en stopt cel- en weefselschade.


Omdat vrije radicalen voortdurend geproduceerd worden invloed van zuurstof, luchtvervuiling, toxische stoffen in onze voeding en milieu, hebben we voldoende antioxidanten nodig om de vrije radicalen en de vernietigende kettingreactie, een halt toe te roepen. Lichaamscellen produceren zowieso van nature enkele krachtige antioxidanten, zoals SOD, catalase en glutathion. Maar voldoende vitaminen en mineralen uit een zo natuurlijk mogelijke voeding zijn eveneens broodnodig om weerwerk te bieden aan schadelijke vrije radicalenreacties (denk aan Alfa-liponzuur, vitamine C, vitamine E, selenium, zink en fytochemische stoffen zoals flavanoïden). Het vernuftige is dat al deze antioxidanten samenwerken en elkaar versterken.

Nadat vitamine C bijvoorbeeld een vrije radicaal heeft "geblust", door zijn elektronen af te staan herstelt een fytochemische stof -hesperetin, gevonden in citrusvruchten- de vitamine C zodat deze als het ware ‘gerecupereerd’ wordt en terug als antioxidant kan optreden.


Paradoxaal is dat vrije radicalen ook een natuurlijk én nuttig bijproduct zijn van normale processen in het lichaam. Denk aan het immuunsysteem dat, dankzij vrij radicalen, virussen en bacteriën vernietigt. Productie van vrije radicalen vindt ook plaats tijdens het sporten. Dit lijkt nodig te zijn om spiercellen gevoelig te maken voor insuline.


Laat het duidelijk zijn dat het ‘Eat the rainbow’ principe één van de belangrijkste voedingsmaatregelen is in de preventie van beschavingsziekten. Felgekleurde groenten en fruit zitten van nature boordevol vitaminen, mineralen, spoorelementen en plantaardige chemicaliën, die stuk voor stuk fungeren als antioxidanten. Geniet dus elke dag weer van een breed scala aan kleurrijke- biologisch geteelde- groenten en vruchten.
bron https://www.health.harvard.edu/

17 keer bekeken
  • Instagram

© 2019 By Revive Coaching

  • Instagram