Zoeken
  • Els

Glutamaat werkt voedingsverslaving in de hand

Glutamaat en glutaminezuur zijn alom aanwezig in voedingsmiddelen. De smaak staat bekend als de smaak ‘Umami’. Glutaminezuur komt van nature voor in voedingsmiddelen met een hoog eiwitgehalte zoals vlees, zeevruchten, stoofschotels, soepen en sauzen. Zeewieren, kazen, vissausen, sojasausen, gefermenteerde bonen en ook tomaten vertonen hoge niveaus van vrij glutaminezuur. Daarnaast kunnen zouten van glutaminezuur als smaakversterkers (E621) aan bepaalde voedingsmiddelen of sauzen worden toegevoegd. Dit wijdverspreid en toenemend gebruik ervan in de meeste bewerkte voedingsmiddelen is vaak een “verborgen” ingrediënt en wordt ook onder andere benamingen op voedingsverpakkingen vermeld, waaronder ve-tsin, ajinomoto, mononatriumglutamaat, natriumglutamaat, gistextract. MSG, in de synthetische en ongebonden vorm, passeert gemakkelijk de bloed-hersen barrière en beïnvloedt zo het dopaminerge beloningsysteem. Op die wijze werkt het voedingsverslaving in de hand. Chemisch geproduceerd glutamine valt makkelijk uit elkaar waardoor men sneller weer honger krijgt. Bovendien stijgt de hoeveelheid van glutaminezuur in het bloed op die manier onnatuurlijk snel en daar is ons lichaam niet aan gewend waardoor er schadelijke effecten optreden. Onderzoek stelde dat chronische MSG-inname leptineresistentie kan veroorzaken, wat verband houdt met overgewicht en obesitas.



Bron: Orthofyto-april 2019 "De verslavende verleider glutamaat"

12 keer bekeken
  • Instagram

© 2019 By Revive Coaching

  • Instagram