Zoeken
  • Els

Leer je immuunsysteem goed te communiceren

Ons immuunsysteem is een vernuftig systeem dat grofweg valt in te delen in een aangeboren en een adaptief of aangeleerd immuunsysteem. Het aangeboren immuunsysteem moet pijlsnel in actie schieten bij acute ontsteking en het onschadelijk maken van ziekteverwekkers van buitenaf, zoals virussen, bacteriën en schimmels. Het adaptieve immuunsysteem reageert iets trager en is gekend om het aanmaken van specifieke antistoffen. Het adaptieve immuunsysteem beschikt daarnaast over een geheugen. Het leert dus letterlijk hoe te reageren op nieuwe indringers. Bij het in actie schieten van deze twee immuunsystemen is het minstens even belangrijk dat het immuunsysteem tijdig weer wordt uitgeschakeld. Immers, indien het immuunsysteem te veel en te vaak wordt ingezet, kan dit uitmonden in de ontwikkeling van laaggradige ontstekingsziekten, auto-immuunaandoeningen, allergieën en andere chronische aandoeningen waaronder lupus, reumatoïde artritis, ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa. Bij al deze auto-immuunziekten maakt het lichaam antistoffen aan tegen eigen weefsels en worden lichaamseigen weefsels afgebroken.


Je kan dus stellen dat een gezond immuunsysteem- zoals alles in het lichaam- steeds streeft naar een evenwicht of homeostase. Interessant is dat bepaalde (fyto)nutiënten in staat zijn het complexe immuunsysteem dit evenwicht te helpen terugvinden.


Conclusie Moduleren verschilt van stimuleren. Immunostimulerende middelen zijn niet aangewezen bij auto immuunaandoeningen. In deze gevallen is het immers niet gewenst het immuunsysteem extra op te jagen. Een goed voorbeeld van zo’n immunostimulerend middel is echinacea. Dit kruid zet je dus beter niet in in geval van chronische ontsteking of auto immuniteit. Hetzelfde principe geldt voor Panax Ginseng.


Kies eerder voor moduleren in plaats van stimuleren. Daarom hieronder een overzicht van gekende en vaak gebruikte immunomodulerende stoffen.

- Curcumine

- Resveratrol

- Quercetine

- epigallocatechin-3-gallate (EGCG) uit groene thee

- Adaptogene kruiden: Ashwagandha, Siberische ginseng, Koreaanse rode ginseng, Tulsi

- Reishi, shiitake, Astragalus paddenstoelen

- Aloe Vera

- Salie

- Moederkruid


54 keer bekeken
  • Instagram

© 2019 By Revive Coaching

  • Instagram