Zoeken
  • Els

(Matige) rode wijn drinkers blijken gezonde eters te zijn

Verhoogt een glas rode wijn het aantal goed bacteriën in onze darmen? Een vraag die ook Revive uitermate interessant vindt en werd beantwoord door recent Brits onderzoek.

Het onderzoek werd afgenomen bij 1.000 vrouwelijke tweelingen. Er werd onderzocht hoeveel en welke alcoholische dranken de deze regelmatig dronken. Ze gingen eveneens na welke bacteriën aanwezig waren in de stoelgang.

Van alle onderzochte dranken met alcohol vertoonden de vrouwen die rode wijn dronken de meest gezonde darmflora. De wetenschappers merkten ook op dat vrouwen die rode wijn dronken een lager lichaamsgewicht hadden. Gezonde darmflora helpt inderdaad om een gezond gewicht te behouden.Het stofje Resveratrol- een sterk antioxidant en aanwezig in bijv. de schil van blauwe druiven -en dus ook rode wijn- kan deze gunstige resultaten verklaren.

Revive wil er op wijzen dat deze verbanden alles behalve een pleidooi zijn voor het overmatig gebruik van rode wijn. We moeten dit eerder interpreteren als een pleidooi voor een mediterraans eetpatroon, welke rijk is aan fruit, groenten, olijfolie, vette vis. Met andere woorden: vezels, onverzadigde vetzuren en antioxidanten beïnvloeden gunstig de darmflora alsook het lichaamsgewicht. Het zijn met andere woorden vooral de eet- en leefgewoonten van de rodewijn drinker die het verschil maken, en niet de rode wijn op zich.


Nochtans komen er met de regelmaat van de klok ook studies aandraven met positieve resultaten rond alcoholgebruik. In de meeste gevallen komt het drinken van rode wijn er dan het beste uit. Belangrijk is om deze Europese aanbevelingen voor alcoholgebruik te volgen: de maximumgrens ligt op een absoluut maximum van 10 glazen per week. Daarbij wijst de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op het belang van het inlassen van het inlassen van minstens 2 alcoholvrije dagen.

Dit om gewoonte te doorbreken en het lichaam te laten recupereren van alcoholgebruik en de verwerking daarvan. Het gebruik van alcohol blijft een zware belasting voor het detoxificatiesysteem van het lichaam. Ook het risico op bepaalde kankers (leverkanker, pancreaskanker, mondkanker, keelkanker, slokdarmkanker) neemt toe naarmate iemands alcoholgebruik stijgt.


Merk ook op dat de werkzame dosering resveratrol niet gehaald wordt uit licht of matig alcoholgebruik. Hoge dosissen van meer dan drie glazen per dag geeft dan weer meer risico op leverkanker en cirrose. Bovendien kunnen de toxische stoffen die vrijkomen in het lichaam bij het drinken van alcohol, de gunstige effecten van bijv. resveratrol teniet doen. Je kan deze gunstige plantenstoffen beter halen uit het regelmatig eten van blauwe druiven granaatappelpitten, groene thee, curcuma, veenbessen etc.


Bronnen

Mullie P, Clarys P. Beer, wine and lifestyle: a cross-sectional study of the Belgian military population. Mil Med Res. 2015 Dec 14;2:33.

Christenson J, Whitby SJ, Mellor D, Thomas J, McKune A, Roach PD, Naumovski N. The Effects of Resveratrol Supplementation in Overweight and Obese Humans: A Systematic Review of Randomized Trials. Metab Syndr Relat Disord. 2016 Sep;14(7):323-33.

Stockwell T, Zhao J, Panwar S, Roemer A, Naimi T, Chikritzhs T. Do "Moderate" Drinkers Have Reduced Mortality Risk? A Systematic Review and Meta-Analysis of Alcohol Consumption and All-Cause Mortality. J Stud Alcohol Drugs. 2016 Mar;77(2):185-98. Le Roy CI, Wells PM, Si J, Raes J, Bell JT, Spector TD. Red Wine Consumption Associated With Increased Gut Microbiota α-diversity in 3 Independent Cohorts. Gastroenterology. 2019 Aug 23. pii: S0016-5085(19)41244-4.

22 keer bekeken
  • Instagram

© 2019 By Revive Coaching

  • Instagram