Zoeken
  • Els

Mis je vitaliteit? Wellicht heb je een tekort aan dopamine!

Laaggradige chronische ontsteking verstoort het dopamine signaalsysteem in de hersenen. Dit systeem wordt ook het beloningssysteem genoemd, omdat het ons motiveert om de dingen te doen die we horen te doen tijdens de dag. Recent onderzoek, te lezen in het tijdschrift “Trends in Cognitive Sciences.” verklaart ook het verband tussen de verminderde afgifte van dopamine in de hersenen, de motivatie om dingen te doen en de aanwezigheid van een ontstekingsreactie in het lichaam.

De onderliggende hypothese is dat het lichaam meer energie nodig heeft om een ontsteking te overwinnen. Om ervoor te zorgen dat er voldoende energie beschikbaar is, passen de hersenen zich aan en verminderen de energie om andere taken uit te voeren, en zo ook de aanmaak van het motivatie bevorderende dopamine. Zo krijgen we minder motivatie om gewone taken uit te voeren, simpelweg omdat we niet langer het gevoel zouden hebben dat ze de moeite waard zijn.

Dit stelt ons in staat beter te begrijpen waarom en hoe chronische ontstekingsstoornissen ook een gebrek aan motivatie veroorzaken en mentale stoornissen als schizofrenie en depressie in de hand werken.


ref Michael T. Treadway. Can’t or Won’t? Immunometabolic Constraints on Dopaminergic Drive Trends in cognitive sciences. P435-448, MAY 01, 2019
0 keer bekeken
  • Instagram

© 2019 By Revive Coaching

  • Instagram