Zoeken
  • Els

Onze voorkeur voor suiker start in de darm!

Suiker activeert sensoren in de darm welke direct in contact staan met het brein.

Suiker activeert dus naast gespecialiseerde smaakpapillen op de tong, ook een neurologische route, en deze start in de darm. Deze visie van neurowetenschapper Charles Zuker werd recent gepubliceerd in het tijdschrift “Nature”.

De neurologische route die suiker activeert van de darm naar de hersenen, verklaart onze niet te stoppen hunker naar suiker. Eenmaal we ermee starten, wordt ons beloningssysteem geactiveerd en voelen we ons goed. Daarom willen we ook steeds meer. Een experiment met muizen, dat volgens Zuker door te trekken is naar mensen, toont aan dat deze darm-naar-hersenroute kieskeurig is en enkel reageert op echte suikermoleculen - geen kunstmatige zoetstoffen.

Suiker beïnvloedt het gedrag op een andere manier dan kunstmatige zoetstof. Zuker en zijn team testten daarvoor suiker naast de zoetstof Acesulfame K, ondermeer gebruikt in light-frisdranken. Muizen dronken eerst beide, maar schakelden binnen twee dagen bijna uitsluitend over op suikerwater. "We vonden dat de motivatie van deze muizen om enkel suiker te eten in plaats van zoetstoffen, een neurale basis moest hebben", aldus Zuker.

Wetenschappers wisten wel al langer dat suiker een unieke controle over de hersenen uitoefent. Een onderzoek uit 2008 toonde bijvoorbeeld al aan dat muizen zonder het vermogen om zoet te proeven nog steeds de voorkeur kunnen geven aan suiker.

De verklaring van de sterkte aantrekkingskracht van suiker ligt wellicht ook in het feit dat we van nature glucose (suiker dus) zien als een voorname energiebron. Dat zou kunnen verklaren waarom het neurale systeem een voorkeur heeft voor suiker in plaats van caloriearme zoetstof.

Noot: laat dit zeker geen pleidooi zijn voor het gebruik van kunstmatige zoetstoffen.

Kunstmatige zoetsstoffen blijken toxisch voor lever, nieren en zenuwstelsel. Bovendien beïnvloeden ze ons microbioom zeer negatief!


ref Hwei-Ee Tan et al. “The Gut-Brain Axis Mediates Sugar Preference.” Nature. Published online April 15, 2020. doi: 10.1038/s41586-020-2199-7


39 keer bekeken
  • Instagram

© 2019 By Revive Coaching

  • Instagram