Zoeken
  • Els

Suiker berooft ons van vitamine C en verlaagt de immuniteit

Vitamine C of ascorbinezuur is een krachtig wateroplosbaar antioxidant en heeft een gelijkaardige structuur als glucose. De twee strijden dan ook om de glucosetransporter insuline om doorheen het celmembraan te worden geloodst.

Te veel glucose remt het transport van vitamine C naar cellen, waaronder naar witte bloedcellen (lymfocyten) die belangrijk zijn voor een goed werkend immuunsysteem. Deze competitie kan verklaren waarom grote dosissen ascorbinezuur nodig zijn om de verminderde opname te compenseren, en ziekteverwekkers te bestrijden. Vitamine C wordt immers overvloedig aangetroffen in de lymfocyten.


Onthoud het volgende:

Hoe hoger je koolhydraatinname (glucose) via de voeding, hoe hoger de vitamine C-behoefte. Het omgekeerde geldt echter ook: hoe minder glucose je binnenkrijgt, hoe efficiënter vitamine C wordt gebruikt en hoe minder je nodig hebt. Dit is meteen ook een verklaring waarom vitamine C in zeer hoge dosissen gunstig blijkt bij diabetes type 2 en de complicaties daarvan. Bovendien wordt vitamine C ook gespaard en gerecupereerd door het meesterantioxidant glutathion, onder meer te vinden in look en ui. Beide inzetten is dus efficiënter dan enkel en alleen vitamine C. Mensen zijn bovendien volledig afhankelijk van externe bronnen van vitamine c, te vinden in citrusvruchten, pepers, tomaten en de meeste plantaardige voeding. Dit In tegenstelling tot dieren waarbij de lever glucose kan omzetten in vitamine C. De opname van vitamine C In het maagdarmkanaal wordt vitamine C tot 70% opgenomen. Met een orale inname van 90-150 mg/ dag wordt vitamine C binnen 2 uur gebruikt. De maximum concentratie van vitamine C wordt bereikt en gehandhaafd bij 20 mg/kg lichaam gewicht (ongeveer 1 gram/dag). Een teveel wordt snel uitgescheiden via de urine.


Vitamine C is onmisbaar voor deze essentiële lichaamsfuncties

1. Omzetting van tyrosine naar dopamine tryptofaan naar serotonine

2. Aanmaak van aminozuren zoals carnitine en adrenaline

3. Helpt bij de opname van niet heemijzer en de afbraak van histamine.

4. Vorming en onderhoud van collageen.

5. Bevordert de groei, ontwikkeling en onderhoud van botcellen en vertraagt dus osteoporose.

6. Ascorbinezuur is een antioxidant gaat schade door vrije radicalen tegen

7. Recupereert vitamine E

8. Beschermt ook sperma tegen oxidatieve schade

9. Noodzakelijk bij het ontgiften van het lichaam

10. Verbetert de lymfocytenfunctie en ondersteunt de immuniteitref Santosh HN, David CM. Role of ascorbic acid in diabetes mellitus: A comprehensive review. J Med Radiol Pathol Surg 2017;4:1-3.


89 keer bekeken
  • Instagram

© 2019 By Revive Coaching

  • Instagram