Zoeken
  • Els

Tien praktische tips voor een verkwikkende slaap

1. Zorg voor voldoende tryptofaan (5-HTP) in het dieet, zoals te vinden in cacao, kikkererwten, rauwe melk, noten, zonnebloempitten, geroosterde sesamzaadjes, broccoli(scheuten)


2. Sta overdag minstens aan half uur bloot aan natuurlijk daglicht, met een sterkte van 2500 lux (natuurlijk daglicht). Bij bewolkte dagen, achter glas of door het dragen van een zonnebril, wordt deze lichtsterkte niet bereikt.


3. Stop minimaal een uur voor het slapengaan met schermgebruik. Het blauwe licht remt de aanmaak van melatonine. of installeer een blauw licht filter op alle schermen.


4. Drink in de namiddag/avond geen cafeïne houdende dranken. Het clearen van cafeïne is ook genetisch bepaald. Maar het duurt gemiddeld 8 uur voor de leverenzymen cafeïne geneutraliseerd hebben.


5. Drink geen alcohol om in te slapen. De slaapverwekkend GABA-achtige effecten zijn slechts van korte duur en de slaapcyclus wordt verstoord.


6. Zorg voor voldoende cofactoren om 5-hydroxytryptofaan (5-HTP) om te zetten naar serotonine en op zijn beurt naar melatonine. Denk aan magnesium, zink, vitamine C, B3, B6 en SAM.


7. Gebruik eventueel een sublinguaal melatoninesupplement. Melatonine is tevens een uiterst sterk antioxidant en een krachtige immuunbooster.


8. Zorg voor een koele en donkere slaapkamer. Slaaphormoon wordt beter aangemaakt als de lichaamstemperatuur zakt


9. Zet niet enkel een wekker om op te staan, maar ook op te gaan slapen. Kortom, een gestructureerd slaappatroon is cruciaal


10. Gebruik eventueel een kwalitatief en gestandaardiseerd kruidenpreparaat dat werkt op de GABA- receptoren. Denk aan aan citroenmelisse, valeriaan, passiebloem
54 keer bekeken
  • Instagram

© 2019 By Revive Coaching

  • Instagram