Zoeken
  • Els

Voldoende vitamine D om bloedarmoede te voorkomen!

Hepcidine is een hormoon dat in de lever gereguleerd wordt en een rol speelt in het opnemen van ijzer. Indien er sprake is van lage vitamine D waarden, dan gaat het hepcidine omhoog en kan ijzer niet goed worden opgenomen. Voldoende vitamine D is op die manier dus erg belangrijk bij het voorkomen van bloedarmoede. Vitamine D3 wordt in de huid gemaakt onder invloed van de UVB stralen uit de zon.

Vitamine D gebrek komt zeer vaak voor. De redenen daarvoor zijn velerlei. Veel mensen komen niet vaak genoeg in de zon of smeren zich, als ze al in de zon komen, in met zonnecrèmes. Dat laatste belemmert de opname zeer sterk. Bovendien zijn mensen die bedekte kleding dragen, mensen met een donkere huidskleur, ouderen en mensen die overdag onder kunstlicht vertoeven, evenals mensen met overgewicht, zeer vatbaar voor een deficiëntie aan vitamine D. Voldoende vitamine D is nochtans cruciaal. Vitamine D is niet alleen enkel voor ijzeropname, maar is ook belangrijk voor ons immuunsysteem, sterke botten, spieren, tanden en het celdelingsproces.

Wie tekorten heeft aan vitamine D3, wordt meestal aangeraden om dagdosissen van 3000 tot 4000 IE (= 100 mcg) bij te supplementeren.

Ter vergelijking: Op een zonnige zomerdag in juli/augustus, tussen 11 en 15 uur, maakt ons lichaam al snel meer dan 250 mcg per dag aan, dat is hetzelfde als 10.000 i.e..


11 keer bekeken
  • Instagram

© 2019 By Revive Coaching

  • Instagram