Zoeken
  • Els

Wat je moet weten over lichaamsvet

Bijgewerkt: 18 dec 2019

Vetweefsel is alles behalve een passief weefsel dat enkel dient ter bescherming en om makkelijk overtollige vetten op te slaan. De afgelopen tien jaar hebben onderzoekers heel wat kennis opgedaan over de manier waarop vetweefsel functioneert en een invloed heeft op de rest van ons lichaam. De zes belangrijkste inzichten zetten we daarom even op een rijtje:


1. Vetweefsel produceert diverse hormonen, waaronder leptine, wat ook gekend is als het verzadigingshormoon. Het geeft het signaal aan de hersenen (hypothalamus) dat het we verzadigd zijn en bijgevolg kunnen stoppen met eten.


2. Indien we in een langdurige fase van stress zitten, kan vetweefsel fungeren als extra suikerdepot. Glycerol, een onderdeel van vet, kan namelijk terug worden omgezet naar glucose of suiker.


3. Overmaat leptine leidt naar verminderde gevoeligheid van receptoren voor insuline, ook bekend als insulineresistentie. Daarbovenop stijgt het luteïniserend hormoon en het testosterongehalte, wat op zijn beurt wordt omgezet naar (overmaat) oestrogeen. De gevolgen gaan van overmatige beharing naar verminderde vruchtbaarheid.


4. Adiponectine is een ander hormonaal product dat wordt aangemaakt in vetweefsel. Dit gaat net overmaat leptine tegen en is dus ook het antwoord op insulineresistentie en overgewicht.


5. Vetweefsel produceert verder ontstekingsbevorderende immuuncellen . waarvan de bekendste interleukine(IL)-6 en tumornecrosisfactor (TNF). Het lichaam verkeert dus in ontsteking door een overmaat aan vet.


6. Verstoring van het circadiaans ritme (onze biologische klok) verhoogt de leptineconcentraties, wat wijst op een verstoorde communicatie tussen de hersenen en het vetweefsel en dus aanzet tot meer eten. Ploegenwerk en niet voldoende slapen werken dus overgewicht in de hand.


Bron www.ntvg.nl


44 keer bekeken
  • Instagram

© 2019 By Revive Coaching

  • Instagram