Zoeken
  • Els

Zomerse hitte? Let op je elektrolytenbalans!

Elektrolyten zoals de mineralen magnesium, kalium, calcium, natrium en chloor zijn elektrisch geladen deeltjes of ionen, opgelost in het bloed en extracellulair vocht. Ze staan onder meer in voor het op peil houden van de vochtbalans en pH- waarde in het bloed, evenals voor een goede zenuw- en spierfunctie.

Zeker als we veel transpireren (sporten, hitte) is het van belang dat we elektrolyten in balans houden zodat ze hun functies blijven vervullen.

Om alle elektrolyten aan te vullen en/of in balans te houden, gebruik je best zout van goede kwaliteit: himalayazout of ongeraffineerd grijs zeezout leent zich hier het beste toe.

Let op met vruchtensappen die over het algemeen veel kalium en weinig natrium bevatten.


Natrium

In het bloed en de extracellulaire of interstitiële vloeistof is natrium de meest dominante van de vier elektrolyten/mineralen. De verstoorde balans tussen natrium en kalium ligt vaak aan de oorzaak van een verhoogde drang naar zout.

Wanneer het circulerend natriumgehalte daalt tot ongeveer 50% van de oorspronkelijke concentratie in lichaamsvloeistoffen, kan dit ernstige gevolgen hebben.

Bij een te laag natriumgehalte, blijft de bloeddruk laag (natrium houdt vocht vast).

Het is dan aangewezen om, naast het drinken van water, ook voldoende aan te vullen met natrium. Het drinken van lichtgezouten water is vooral ’s ochtends van nut, wanneer de aldosteronniveaus


laag zijn.


Wanneer het circulerend natriumgehalte daalt tot ongeveer 50% van de oorspronkelijke concentratie in lichaamsvloeistoffen, kan dit ernstige gevolgen hebben.

Bij een te laag natriumgehalte, blijft de bloeddruk laag (natrium houdt vocht vast). Het is dan aangewezen om, naast het drinken van water, ook voldoende aan te vullen met natrium. Het drinken van lichtgezouten water is vooral ’s ochtends van nut, wanneer de aldosteronniveaus laag zijn.


Chloride

Als natrium uit balans is, is de kans groot dat chloride dat ook is. Het meeste chloride in je komt van zout in het dieet. Chloride is nodig om de vloeistofniveaus in balans te brengen, zenuwtransmissies uit te voeren, de spieren te bewegen en de nierfunctie te behouden.


Magnesium en natrium cruciaal voor vochtbalans

Magnesium houdt kalium vast in de cel en natrium houdt water vast buiten de cel. Twee belangrijke werkingen voor een goede vochtbalans zowel intracellulair als extracellulair.

Bij uitdroging, wordt er meer vocht buiten de cellen vastgehouden en kan oedeem ontstaan.


Een goede aanvoer van electrolyten vrijwaart je van uitdroging en een goede uitwisseling in de cel van magnesium, kalium, calcium en natrium


Bron


“Electrolytes: Get Facts On How Electrolytes Affect Disease.” MedicineNet. N.p., n.d. Web. 07 May 2015.

Wilson, James L. Adrenal Fatigue: The 21st Century Stress Syndrome. Petaluma, CA: Smart Publications, 2001. Print.25 keer bekeken
  • Instagram

© 2019 By Revive Coaching

  • Instagram