Meer vezels in ons dieet draagt bij aan een gezonde hormoonspiegel

Het eten van veel vezels (aanbevolen dagelijkse dosis is 200 gr fruit en 400 gr groenten per dag) resulteert in een hoge mate van bacteriële diversiteit in de darm. Onze algehele immuniteit en gezondheid hangt hier grotendeels vanaf. Maar wist je dat een gezonde hormoonspiegel (een goede balans tussen alle oestrogeenvormen én een goed balans tussen bijvoorbeeld oestrogeen en progesteron) evenzeer afhangt van welke bacteriële stammen in onze darm huizen?

Beschermende stammen als lactobacillen en bifidobacteriën zorgen ervoor dat teveel aan circulerende oestrogenen gebonden worden en via de stoelgang en urine de darm verlaten. Hebben we een gebrek aan dit soort stammen (bijvoorbeeld door het consumeren van te weinig vezels) dan worden overtollige oestrogenen niet gebonden en blijven deze circuleren in de bloedbaan en dus ook de weefsels.

Wat kunnen we zelf doen?
Vezelrijke voeding, bepaalde nutraceuticals, probiotica en fyto kunnen worden gebruikt om een ​​gezond en beschermend microbioom te bevorderen dat de binding en het wegvoeren van oestrogeen bevordert. Op zijn beurt vermindert dit de kans op oestrogeengevoelige kankers en symptomen van een teveel aan oestrogenen (cysten, endometriose, PMS, migraine etc)
Uit studies blijkt dat elke toename  vezels van 10 gram per dag gepaard gaat met een vermindering van het risico op borstkanker met 7%.

Enkele tips:

  1. Doe je in de winterperiode tegoed aan aardpeer, witlof, wortelen, winterpostelein, witte kool, spruiten ui, knoflook, schorseneren, rode kool, rode biet, prei, pompoen, pastinaak, paddenstoelen, knolselder, boerenkool, zoete aardappel
  2. Ook noten, pitten, zaden en kruiden zoals rode klaver, kurkuma, oregano, kaneel, gember dienen als voedingsbodem voor de ‘goede’ bacteriën
  3. Vergeet zeker ook geen gefermenteerde producten toe te voegen aan het dagelijkse voedingspatroon: denk bijvoorbeeld aan kimchi, zuurkool, kefir, kombucha
  4. Daarnaast hebben bepaalde polyfenolen een gunstige invloed op de microbiële samenstelling. denk bijvoorbeeld aan granaatappelsap, groene thee, kurkuma, resveratrol. Bedenk dat ook deze stoffen in een gezonde darmflora actief moeten worden gemaakt. Vandaar dat bijvoorbeeld gefermenteerd granaatappelsap beter zijn, omdat het fermentatieproces de stoffen al meteen actief maakt.

Eenvoudig gesteld komt het op neer dat voedingspatronen met veel dierlijke eiwitten het oestrogeengehalte verhogen, terwijl plantaardige vegetarische diëten met weinig dierlijke eiwitten bijdragen aan lagere niveaus van overtollig oestrogeen. Dit is een reden waarom onderzoekers consequent minder gevallen van borstkanker waarnemen bij vrouwen die vegetariër zijn.
Vegetarische vrouwen scheiden twee tot drie keer meer oestrogeen uit in de ontlasting dan omnivoren. Omnivoren hebben dan ook (gemiddeld) 50% hogere concentraties van niet gebonden oestrogeen in vergelijking met vegetariërs.

Ref

  • Belkaid Y, Hand T. Cell. 2014; 157 (1): 121–141. Shapira I, et al. ISRN Oncol. 2013)
  • Plotnikoff GA. Glob Adv Health Med. 2014; (3): 33-43).
  • Plottel CS, Blaser MJ. Cell Host & Microbe. 2011: 10 (4): 324-335, Paul B, et al. Clin Epigenetics. 2015 7 (112)
  • Chen F, et al. J Ethnopharmacol . 2016; 179: 253-64. Ozdal T, et al. Nutrients. 2016; 8 (2): 78
  • Harmon B. Public Health Nutr. 2014; 17 (9): 2087-2093. Fuhrman BJ, et al. J Clin Endocrinol Metab. 2014; 99 (12): 4632-4640,