Specifieke stam, aanwezig in de darm, beschermt tegen hart- en vaatziekten

Het al dan niet gunstige metabolisme van bepaalde carnitine- en fosfatidylcholine bevattende voeding (bijv. uit rood vlees, zuivelproducten en eieren) is afhankelijk van een evenwichtig microbioom. Deze specifieke genoemde voeding wordt door bepaalde microbiota in de darm verder gemetaboliseerd naar TMA (trimethylamine), waarop de lever dit product verder omzet aar TMNO. Het is net dit metaboliet dat wordt gelinkt aan hart- en bloedvataandoeningen.

Hoe voorkomen? Het microbioom bestaat idealiter hoofdzakelijk uit firmicuten en bacteriodeten. Het overgewicht van deze groepen behouden bereiken we door veel vezelrijke groenten en in mindere mate fruit te consumeren, alsook omega-3 rijke producten, en polyfenolen uit onder meer veenbessen, walnoten en granaatappelpitten.

Het microbioom omvat daarnaast ook een aandeel protobacteriën, wat vooral wordt gevormd bij het teveel consumeren van vlees en zuivel. Is er een overproductie van deze laatste groep, dan kan de firmicutengroep in het gedrang komen, waardoor het schadelijke tussenproduct trimethylamine N-oxide (TMNO) geproduceerd wordt in de lever en op zijn beurt de weefsels bereikt. Deze route wordt dan ook geassocieerd met een verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen.

De Eubacterium Limosum, een specifieke stam die behoort tot de gunstige firmicutengroep, is verantwoordelijk voor de aanmaak van één bepaalde enzym, welke ervoor zorgt dat er minder TMA vanuit carnitine en choline in de darm wordt aangemaakt. Bijgevolg wordt er dus ook minder schadelijk TMNO geproduceerd.

Drie tips voor een evenwichtig darmmicrobioom en meer firmicutenproductie

1. Eet minder dierlijke eiwitten. Ga voor de 80-20% regel en haal 80% van je eiwitten uit plantaardig voedsel. Denk aan peulvruchten, noten, pitten en zaden.

2. Verhoog de inname van omega-3 vetzuren (EPA en DHA) ter bevordering van een gezond darmmicrobioom en het laten dalen van laaggradige ontsteking.

3. Verhoog de Lysine (bijv. aanwezig in peulvruchten) en vitamine C- inname, welke de carnitineniveaus verhogen zonder de consumptie van overmaat aan dierlijke producten

ref.
Duncan J. Kountz1. MtcB, a member of the MttB superfamily from the human gut acetogen Eubacterium limosum, is a cobalamin-dependent carnitine demethylase. Journal of biological chemistry.

First Published on June 22, 2020 doi: 10.1074/jbc.RA120.012934