Jodium beschermt tegen borst-en prostaatkanker

Het jodiumverbruik is sinds 1970 met 50% gedaald.

Jodiumtekort komt wereldwijd zeer veel voor en is onder meer te wijten aan de overload aan toxines in onze omgeving. Jodium werd verder verstoten door het gebruik van broom in voeding en omgeving (denk aan meel en bloed waar broom aan is toegevoegd, brandvertragers in kledij en meubels). Het gebruik van pesticiden en chemicaliën in onze voeding doet het jodiumgehalte nog meer teniet. Ook fluorides in tandpasta verdringen de opname van jodium, waar we zowieso al veel te weinig van binnenkrijgen

Wist je dat het lage aantal borstkankers in Japan wordt gelinkt aan de hoge jodiumopname van de Japanners?

Iodine

Gevolgen van een tekort aan jodium:

  1. Meer (borst-en prostaat)kankers
  2. Problemen met de vruchtbaarheid
  3. Een tekort aan jodium heeft ook nefaste gevolgen voor andere weefsels die het mineraal volop verbruiken: pancreas,maag, hersenen, thymus, bijnieren

Gejodeerd zout gebruiken wordt vaak afgedaan als een oplossing maar is dat niet vanwege:

  1. Uit onderzoek blijkt dat het jodium dat toegevoegd wordt aan tafelzout 100% verloren gaat door het blootstaan aan lucht, vocht en licht
  2. Bovendien wordt aan gejodeerd zout antiklontermiddel toegevoegd, wat onze gezondheid niet ten goede komt.

Hoe kan je je jodiuminname vergroten?

  1. Neem ongeraffineerd zout waaraan kelp is toegevoegd
  2. Neem meer zeevoedsel zoals zeewieren, zeekraal, zoutwatervis
  3. Neem dagelijks een zeemineralenoplossing als supplement
  4. Via de huid kan je jodium goed opnemen met Lugo Jodiumoplossing

Hoe weet je of je kampt met jodiumtekort?

  1. Wrijf de pols in met Lugol jodium en kijk hoe lang het duurt voor de rode plek vervaagt
  2. Laat urine checken op jodium

Ref

1. Stoddard II FR, Brooks AD, Eskin BA, Johannes GJ. Iodine Alters Gene Expression in the MCF7 Breast Cancer Cell Line: Evidence for an Anti-Estrogen Effect of Iodine. Int J Med Sci 2008; 5(4):189-196. doi:10.7150/ijms.5.189. Available from http://www.medsci.org/v05p0189.htm

2. www.who.int

3. Jay Rappaport. Changes in Dietary Iodine Explains Increasing Incidence of Breast Cancer with Distant Involvement in Young Women J Cancer. 2017; 8(2): 174–177. Published online 2017 Jan 13. doi: 10.7150/jca.17835